ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ο Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα και μηχανήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού σε κατοικίες, γραφεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους

Περιγραφή-Αντικείμενο επαγγέλματος

Ο/Η Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων ασχολείται με την τοποθέτηση, τη συντήρηση και επισκευή των υδραυλικών συστημάτων και συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με ατμό ή ζεστό νερό σε σπίτια, εργοστάσια και επιχειρήσεις. Πριν αρχίσει τις εργασίες εγκατάστασης, μελετά τα σχέδια του μηχανολόγου, τις προδιαγραφές των μηχανημάτων και τις σχετικές οδηγίες.

Ασχολείται  επίσης με την τοποθέτηση αγωγών μεταφοράς ψυχρού ή θερμού νερού ύδρευσης, νερού κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού, αποχετεύσεων, κολυμβητικών δεξαμενών, αρδευτικών-αποστραγγιστικών έργων, δικτύων πυρόσβεσης και γεωθερμικών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες

Πρέπει να είναι επιδέξιος/-α, μεθοδικός/-ή, προσεκτικός/-ή και επινοητικός/-ή. Πρέπει να διαθέτει επιδεξιότητα και σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, ευλυγισία, καλή υγεία και σωματική αντοχή. Επίσης, απαραίτητες είναι η μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου, η τεχνική αντίληψη και η παρατηρητικότητα. Η συνέπεια και η προθυμία να εξυπηρετεί τους πελάτες του/της είναι στοιχεία που τον/την χαρακτηρίζουν.

Τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες

Οι πτυχιούχοι της ειδικότητας «Τεχνικών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων» είναι σε θέση να:

Δυνατότητες απασχόλησης

Ο Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων μπορεί να απασχοληθεί: 

Εργασιακές συνθήκες

Η εργασία του/της Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων είναι χειρωνακτική και διακρίνεται για την πολυπλοκότητά της. Συνήθως, συνεργάζεται µε άλλους/-ες τεχνικούς ή βοηθούς για την τοποθέτηση των μηχανημάτων και των σωληνώσεων. Στη δουλειά του/της χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία, απλά ή σύνθετα, τα οποία απαιτούν προσοχή κατά τον χειρισμό τους.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας εργάζεται σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Οι συνθήκες εργασίας του/της ποικίλλουν και εξαρτώνται από τον χώρο που εργάζεται κάθε φορά, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες. Το ωράριο απασχόλησής του/της εξαρτάται από τον τομέα  όπου εργάζεται, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες.

Ιστοσελίδα ΔΥΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ" θα βρείτε κάνοντας ένα κλικ στο παρακάτω κουμπί.

Μάθετε Περισσότερα

Ιστοσελίδα ΕΟΠΠΕΠ

Περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ​" θα βρείτε κάνοντας ένα κλικ στο παρακάτω κουμπί.

Μάθετε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο