ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Ο Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων ασχολείται με τη μελέτη, την επίβλεψη, την κατασκευή καλωδίωση, συντήρηση και επισκευή μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης χαμηλής τάσης και ασθενών ρευμάτων σε κτίρια οικιακής, εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης, σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων.

Περιγραφή-Αντικείμενο επαγγέλματος

Η εγκατάσταση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων σε κτίρια, ακολουθώντας τα σχέδια του ηλεκτρολόγου-μηχανικού, αποτελεί μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών και ανελκυστήρων.

Παράλληλα δε, ο τεχνίτης συναρμολογεί, τοποθετεί και επισκευάζει φωτιστικά και ηλεκτρικές επαγγελματικές και οικιακές συσκευές και τοποθετεί πίνακες διανομής ρεύματος, διακόπτες, πρίζες κλπ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ικανότητες

Ο Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων οφείλει να έχει αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, να εργάζεται προσεκτικά και μεθοδικά εφαρμόζοντας µε ακρίβεια το σχέδιο του ηλεκτρολόγου-μηχανικού, να µην αποσπάται η προσοχή του και να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει. Να είναι κοινωνικός και να έχει υπομονή, γιατί έρχεται καθημερινά σε επαφή µε τους πελάτες του. Απαιτείται επίσης να έχει καλή όραση, να είναι επινοητικός, συνεπής, επιδέξιος στα χέρια και τα δάχτυλα και να διαθέτει καλή σωματική υγεία. Τέλος, πρέπει να του αρέσουν οι επισκευές των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, να διαβάζει και να καταλαβαίνει ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά σχέδια και να είναι οργανωτικός, μεθοδικός και υπεύθυνος.

Τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες

Οι πτυχιούχοι της ειδικότητας «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων» είναι σε θέση να:

Δυνατότητες απασχόλησης

Ο Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων μπορεί να απασχοληθεί σε:

Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος/-η επαγγελματίας εργαζόμενος/-η σε οικοδομές ή διατηρώντας κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Εργασιακές συνθήκες

Ο τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών και ανελκυστήρων εργάζεται συνήθως όρθιος ή ανεβασμένος σε σκάλες ή σκυμμένος, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και όργανα ηλεκτρικών μετρήσεων. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για να μη γίνονται ατυχήματα. Εργάζεται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, κάτι που ισχύει για όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής. Επίσης, είναι μέσα στα πλαίσια της δουλειάς του να τρυπάει τους τοίχους για να ανοίξει κανάλια.

Ιστοσελίδα ΔΥΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα "ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ​" θα βρείτε κάνοντας ένα κλικ στο παρακάτω κουμπί.

Μάθετε Περισσότερα

Ιστοσελίδα ΕΟΠΠΕΠ

Περισσότερες πληροφορίες για το επάγγελμα "ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ​" θα βρείτε κάνοντας ένα κλικ στο παρακάτω κουμπί.

Μάθετε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο